Для рибалки весна, перш за все, це наближення повноцінного рибальського сезону. Зимова ловля з льоду, а в деяких місцях і по відкритій воді, хоча і може дати деяке задоволення для рибалки, але не замінить риболовлю при теплій погоді, багатоденні «чергування» на водоймі з нічними очікуваннями, ловлю з човна і не дасть повноцінно насолодитися відпочинком на по-справжньому живої природи. Та й риба, як і людина, любить погоду тепліше, готується до нересту і починає часом інтенсивно харчуватися, а іноді і жирувати.
Хоча в Україні на початку весни водойми ще знаходяться під льодом, в південних регіонах лід починає інтенсивно танути, і з кожним днем все більше річок і озер звільняються від крижаного покриву. А це означає що риба, у тому числі і короп, прокидається і з кожним днем все більше і більше збільшує свою активність в пошуках їжі.
Як тільки водойми звільняються від льоду, на береги поспішають любителі лову на спінінг, а за ними і доночнікі з поплавочниками. Для лову фідером ранньою весною головна проблема - це льодохід і сильна течія. Плотва, густера, тарань, вобла, підлящик непогано ловляться в такий час. Але і короп теж, відіспавшись за зиму, починає проявляти все більшу активність.
Помічено, що на річках риба ранньою весною більш активна, ніж на закритих водоймищах. Течия допомагає водоймі швидше звільнитися від льоду, і сонце раніше починає прогрівати відкриту воду. На озерах і ставках без проточної води, після суворої зими і тривалим перебуванням під льодом, риба взагалі може хворіти кілька тижнів, відходячи від кисневого голодування. Навіть нерест через це часто початися пізніше на 2-4 тижні. Але якщо весна прийшла вчасно, і зима була теплою, то на водоймах зі стоячою водою можна ловити коропа (сазана) відразу після сходження льоду.
Для весняної риболовлі коропа можна зустріти такі рекомендації: 1. Намагатися ловити коропа на мілководді; 2. Клювання в цей час буде краще від полудня до сутінок; 3. Важливо не перегодувати рибу (дуже актуально при відсутності течії); 4. Поживна цінність прикормки повинна бути низькою; 5. Ароматизатори використовуються на спиртовій основі.
Тепер по порядку:
Де ловити?
В літературі і від досвідчених рибалок можна почути рекомендації: шукати сазана навесні, перш за все на неглибоких ділянках. Вважається, що глибини 1-2 метри швидше прогріваються сонцем (на річках такі ділянки мають більш слабку течию, що також сприяє кращому прогріванню). А коропи, прагнучи до більш теплій воді, шукають корм саме на таких ділянках, тим більше що і активність підводного життя на них вище.
Але зі свого досвіду скажу, що коропа ранньою весною і в квітні, травні можна ловити на «стандартних літніх» місцях. Ловлю я навесні і на брівках, і на входах ям, і в самих ямах. На мій погляд, поведінка сазана в такий час ще більше не передбачувана. Кращому клюванню на сто відсотків сприяє потепління, а от місце де буде годується зграйка коропів може часто змінюватися. Так що якщо в «теоретично» підходящому для коропа місці клювання немає, шукайте його в інших місцях. Риба хоч і прагне до ділянок з теплою водою, але все-таки чимало рухається, і проводить основний час на улюблених місцях серед черепашок і топляка, не залежно від глибини. Час для весняної ловлі
Крім південних регіонів, де літо настає практично в травні, вночі ранньою весною ловити коропа не має сенсу. Звичайно, можуть бути винятки, але, як правило, нічна ловля коропа для більшої частина України починається до кінця травня в червні. До цього часу вночі можуть бути ще заморозки, а ця риба любить тепло. Вважається, що повну активність короп починає проявляти, тоді коли температура води підніметься вище 15 градусів. Краще ловити в денний час при хорошій погоді.
В цей період погода для риболовлі гратиме важливу роль. Раніше ми вже розглядали, при якому атмосферному тиску короп краще ловиться. У весняний період піднімається тиск і сонячна погода сприятиме лову коропа. А період низького тиску, з дощем, туманом буде несприятливим для риболовлі.
Якраз час після сходу льоду і до нересту коропа (відбувається він у травні-червні, при температурі води вище 16-17 градусів) і буде цікавим для лову. Правда кльов в цей період мало передбачуваний, але під час нересту і пару тижнів після він буде ще гірше, поки риба не відпочине і не почне знову поступово набирати активність.
Весняна підгодівля
Фідерна ловля - це насамперед правильне місце лову і правильна підгодівля. Якщо влітку, та ще на течиї, працюють відмінно практично будь-які підгодовувальні суміші з додаванням пшона, кукурудзи, гороху, перловки, то підгодовування для зими і весни дещо інше.
Риба в ще прохолодній воді малоактивна і насичується досить швидко. Не забуваємо при цьому, що при наближенні нересту (травень-червень) в череві коропів все більше місце займає ікра і молочко, а обсяг споживаної їжі скорочується.
Тому поживну цінність прикормки для лову в холодній воді знижують. Для цього, перш за все, зменшують вміст жирів (мелена макуха, насіння соняшника). Деякі виробники готових прикормових сумішей для коропа та іншої риби навіть випускають склади для лову в холодній і теплій воді. Відрізняються вони, насамперед, здатністю наситити рибу одним і тим же об'ємом (поживністю).
При ловлі на річці, особливо на сильній весняной течії, питання поживності прикормки не таке гостре як при лові на озері. Але про це потрібно пам'ятати. Якщо додаємо кашу в прикормку, то робимо це дбайливо. Якщо влітку така добавка може становити до 50% від обсягу годівниці, то навесні заповнюємо чверть годівниці, а деякі закиди взагалі робимо з одної прикормки.
Риболовля на коропа навесні вимагає меншої поживності прикормки і обов'язкового додавання тваринних компонентів.
В якості таких компонентів використовують мотиля, опириша і рубленого хробака. Половина годівниці заповнюється підгодовуванням, потім в середину додається, наприклад, опариш, і решту знову заповнюємо підгодовуванням.
Насадка навесні
Перш за все, це черв'як і опариш. Як доповнення, тим більше, якщо рибалка коропа відбувається в квітні, травні, можна використовувати кукурудзу, перловку, мамалигу та бойли.
Добре активують клювання поєднання цих насадок. Перш за все, це «бутерброд» з опариша і хробака (причому можна комбінувати з порядком насадження і розміром насадки), і поєднання хробака і опариша з рослинними компонентами.
Ароматизація прикормки і діпи
Тут головне не забувати, що короп навесні, особливо ранньою, тільки набирає активність, тому ароматизацію треба використовувати з обережністю. Для холодної води краще брати ароматизатор не на основі жиру (який погано розчиняється і обволікає пахнущі складові прикормки), а на основі спирту. Виробники вказують на флаконі оптимальну температуру води для використання ароматизатора, діпа або підсилювача смаку.
Що стосується запахів, то як і в зимовий період навесні добре працюють: часниковий, ракова шийка, запах черв'яків, крові, риб'ячого жиру і їх поєднання з солодкими ароматами.
|